Mecsek, Mađarska

Biciklistička ruta: Mecsek, Mađarska

Mecsek je brdo u Mađarskoj kod Pečuha, koje je vikendom puno planinara, biciklista i ostalih izletnika. U nastavku je opis jedne biciklističke rute istočnim dijelom Mecseka.

Polazak je iz mjesta Hosszuheteny, makadam cestom kroz vinograde prema mjestu Pecsvarad, gdje se skreće u brdo i šumu.
Uspon je asfaltiranom cestom i tako sve do 18. kilometra rute, gdje opet prelazimo na zemljanu stazu koja nas vodi do vidikovca Cigany-Hegy. Nakon toga počinje najljepši dio rute, spust do mjesta Obanya, na kojem se izmjenjuju zemlja, makadam, singletrackovi, vožnja preko potoka a i kroz potok. Taj spust je u stvari planinarska staza na kojoj ima jako puno izletnika te je svakako potrebno biti oprezan. 
Priroda kroz koju prolazite na ovom dijelu biciklističke rute je prekrasna i dobrim dijelom odvraća pozornost sa same vožnje.

Nakon izlaska iz sela Obanya skreće se lijevo na kratki ali strm uspon od 1 km. Staza je jako loša pa je na nekim mjestima potrebno i gurati bicikl.
Nakon toga skrećete liijevo na markiranu biciklističku stazu, koja je uglavnom zemlja i nešto malo ima makadama s kojom i završavate vožnju.

Na Mecseku inače ima jako puno označenih planinarskih i biciklističkih staza te je potrebno pratiti GPS track jer je vrlo lako negdje krivo skrenuti. Ocjena rute 5+.
Vožnja 21.06.2014. 

Track download:

Comments are closed