Jezero Orfu

Biciklistička ruta: Jezero Orfu u Mađarskoj

Jezero Orfu (Orfujsko jezero) je jezero u Mađarskoj, sjeverno od sela Orfűa i poznato je odredište izletnika, posebno ribiča.

Slijedi opis biciklističke rute zapadnim dijelom Mecseka u Madjarskoj, u koji spada i jezero Orfu.
Polazak je sa TV tornja gdje možete ostaviti auto. Započinjete odličnim spustom planinarskom stazom dužine 1,5 km. Nakon toga slijedi odlična vožnja uskim stazama i laganim naizmjeničnim usponima i spustevima na kojima se izmjenjuju zemlja i sitni makadam i tako narednih 10-ak km.

Na 11. km nailazite na iskopine staroga grada, nakon kojih slijedi odličan spust dužine 5 km, planinarskim stazama kroz predivnu šumu. Spust završavate izlaskom na asfaltiranu cestu, kojom nastavljate sve do jezera Orfu ( radi se o 4 jezera: Pécs, Orfű, Herman Ottó, Kovácsszénája, svi spojeni jedan do drugog ).

Nakon kruga oko jezera od 10 km, slijedi povratak kratkim dijelom asfaltiranom cestom a nakon toga odvojenom biciklističkom stazom. Nakon 5 km se spajamo na stazu kojom smo i krenuli te slijedi uživanje u vožnji uskim stazama s početka vožnje ali sada u suprotnom smjeru. Za kraj, još samo uspon do TV tornja odakle smo i krenuli :):).

Bitno je napomenuti da su i biciklističke i planinarske staze na Mecseku jako jako dobro označene. Sve je nevjerojatno čisto i uredno te ono najljepše, puno je izletnika, planinara, biciklista, šetača…..
Na jednom mjestu smo sreli grupu od 15-20 biciklista od kojih nitko nije imao manje od 50 godina. U svakom slučaju treba biti oprezan, posebno na spustevima, jer bi se vrlo lako mogli sudariti s nekim.

Na kraju fotogalerije imate i objašnjenje madjarskih markacija ukoliko Vam zatreba za pravljenje ruta. Staze označene crtama u boji koristite slobodno za planiranje rute, a staze označene trokutima koristite isključivo za spusteve :):)

Track download:

Comments are closed