Smerovišće – Japetić

Biciklistička ruta: Smerovišće – Japetić

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja te omiljeno izletište mnogih planinara i rekreativac.

Polazak je iz mjesta Smerovišće, ispred škole, gdje možete ostaviti auto. Odmah na početku imate križanje gdje je potrebno skrenuti desno. Ruta dalje vodi kroz sela Cerina, Šipački Breg i Dragonoš asfaltiranom cestom cca 6 km nakon čega je na križanju potrebno skrenuti lijevo i prelazi se na makadam.
Kvalitetna makadam cesta dalje vodi sve do PD Žitnica koja se nalazi na 815 mnv i pruža prekrasan pogled na pokupsku ravnicu. Dom je otvoren vikendom, možete pojesti i popiti nešto dok odmarate a budući da je vrlo popularno izletište uglavnom ima dosta posjetitelja.

Povratak započinje istom stazom, gdje je nakon 2 km potrebno skrenuti desno prema Šoićevoj kući ( postoje planinarske markacije ). Dalje je potrebno samo pratiti planinarsku stazu koja vodi do sela Mali Lipovec i dalje asfaltiranom cestom do Smerovišća, odakle smo i krenuli.

Budući da je gore još bilo snijega, prvi dio spusta sam morao gurati bicikl ali je drugi dio bio odličan. U svakom slučaju, treba ponoviti kada bude ljepše vrijeme.
Vožnja 15.03.2015.

Track download:

Comments are closed